
Äggstekt ris - en perfekt vardagsräddare
Fried rice, det vill säga, stekt ris, med grönsaker och ägg är en lättlagad vardagsrätt som går att variera i all oändlighet. Med några få ingredienser och en stor stekpanna kan du snabbt laga en god och mättande måltid. Du kan enkelt anpassa rätten efter vad du har i kylskåpet, vilket gör det till ett smart sätt att ta vara på matrester. Byt ut eller lägg till grönsaker som broccoli, sockerärtor eller paprika. Vill du ha mer hetta kan du hacka i lite chili. För en mer matig rätt kan du tillsätta kyckling, räkor eller tofu. Toppa med skivad lime och salladslök, eller variera med koriander.
Ingredienser - 4 portioner (20-30 minuter)
6 dl kokt ris, gärna fullkorn (ca 500 g kokt vikt)
4 ägg
1 förpackning, 250 g frysta sojabönor (tinade)
250 g vitkål (ca 1/4 litet vitkålshuvud)
2 morötter
2 salladslökar
2 msk söt chilisås
2-3 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 msk riven ingefära
Salt och peppar
1 lime till servering
1 msk rapsolja för stekning
Gör så här
- Tillaga riset enligt instruktioner på förpackningen. Häll av och låt svalna direkt för att undvika att riset klibbar ihop.
- Skala och riv morötter och ingefära. Strimla vitkål och salladslök tunt. Spara den gröna delen av löken till garnering.
- Hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna och tillsätt 1 msk riven ingefära, låt steka i någon minut.
- Lägg i morot, kål och salladslök och stek på medelhög värme, tills grönsakerna mjuknar. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt det koka riset, lite i taget, sojabönor, sojasås, söt chilisås och fisksås. Stek under omrörning och blanda väl.
- Knäck äggen i en bunke och rör ihop. Häll över riset och blanda tills det fått en krämig konsistens.
- Toppa med skivad salladslök och servera det stekta riset med klyftad lime.
Avnjut!
Näringsinnehåll per portion
Energi: 423 kcal
Protein: 20 g
Kolhydrater: 49 g
Fett: 15 g

April 18, 2024
December 3, 2025
Börja din viktminskningsresa med Yazen idag
Allt du behöver göra är att skapa ett konto och svara på några frågor om din hälsa









