FORMATMALL
GLOBAL CSS
FÄRGER
ANIMATIONER
MEDIEFRÅGA
AVSTÅNDSSYSTEM

Om sjuklig övervikt

Synen på sjuklig övervikt är ofta att personerna får skylla sig själva. Att de är karaktärslösa och att det är deras eget fel att de är feta. Ny kunskap och modern forskning visar att det inte stämmer. Ju mer vi förstår om vårt hormonsystem desto mer inser vi att just fetma eller sjuklig övervikt är en hormonrubbning. Mättnad och hunger styrs av hormonerna i magen.

Tillhör du dem som har provat ”allt” och snart är beredd att ge upp vad gäller dina försök att gå ner i vikt?

Du vet det mesta om energiinnehåll, kalorier, bantning och olika vägar till ökad förbränning, men att äta lagom stora portioner och att låta bli att tänka på mat och ätande är en svår utmaning i vardagen.

Dina aptitreglerande hormoner gör att det är en ständig kamp mellan din kunskap och ditt beteende. Hormonerna påminner dig ständigt så att du vill äta mer, och sätter käppar i hjulet för dina viktminskningsplaner.

Men tack vare den senaste forskningen inom alla de områden som påverkar vårt ätande och vår vikt, så finns det nu nya möjligheter för dig som vill gå ner i vikt.

Läs vidare om hur du kan få hjälp.

Illustration of a man looking worried.
Ett lättare och friskare Sverige

Ytterligare läsning

Läs mer för att förstå vilka hälsofördelar du kan uppnå, vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga och hur du kan reglera din aptit.

Beräkna när du kan nå din målvikt.

Fyll i din längd, vikt och målvikt för att ta reda på ditt BMI och när du kan nå din idealvikt.

Höjd
Vikt
Målvikt

Ditt BMI är:
00

Endast i undantagsfall behandlar vi patienter med ett BMI under 27. Skapa ett konto för att få en individuell bedömning. Ditt BMI vid din målvikt är: 16,7

Du har angett en vikt som ger ett BMI som är under 20.Ett BMI mellan 20 och 25 anses av de flesta vara det hälsosammaste. För att få en individuell bedömning kan du skapa ett konto.

Hoppsan! Något gick fel när du skickade in formuläret.
__wf_reserverad_ärva

Vanliga frågor

Nedan listar vi de vanligaste frågorna om vår tjänst. Om du har andra frågor eller funderingar, vänligen kontakta oss så hjälper vi dig.

Måste jag ta läkemedel mot min övervikt hela livet?

Fetma/Obesitas är en kronisk sjukdom. När man tar bort läkemedlet så är man tyvärr ofta tillbaka där man var innan man började och kroppen börjar återigen sträva efter sin högsta vikt. Det är inte farligt att sluta ta det och sedan börja igen om man märker att man börjar gå upp i vikt. Kanske har vissa förändrat sitt sätt att leva och lagt till mycket motion och förändrad kost som gör att man uppnått energibalans när man blivit normalviktig.

Vilka biverkningar kan man uppleva?

Eftersom det är kroppens eget hormon man använder vilket man endast modifierat så att det inte bryts ner så snabbt, så är biverkningar få och milda. I de större studierna man genomfört är det relativt lika biverkningar mellan placebo och semaglutid. Biverkningar är vanligast i början av behandlingen och därför går man upp sakta i dos. Man kan känna illamående, få gaser och diarré, lite magkatarr eller förstoppning men med stöd av dietist så brukar man kunna undvika de flesta symtom.

Vilka kan få behandling för sin övervikt hos oss på Yazen?

Alla som är mellan 18-75 år kan ladda ner appen och svara på våra hälsofrågor för att se om du är aktuell för behandling hos oss.

Läkemedelsbehandling ges hos oss aldrig till gravida eller ammande eller till de som planerar att bli gravida inom 2 månader. De vanligaste läkemedlen ges heller inte vid vissa sjukdomar som till exempel typ 1 diabetes.

Vilka kan få läkemedel mot övervikt/obesitas?

Det finns i nuläget fyra läkemedel som i Sverige är godkända för behandling av övervikt hos vuxna.

Medicinerna är rekommenderade vid fetma (BMI ≥ 30 kg/m2) eller vid övervikt (BMI ≥ 27 kg/m2) om det finns komplikationer eller riskfaktorer. Det kan vara till exempel högt blodtryck, förhöjda blodfetter, förhöjt blodsocker, åderförkalkning eller sömnapnésyndrom.

Läkemedel kan också användas för att bibehålla en viktnedgång. Till exempel för den som tidigare varit kraftigt överviktig och har lyckats gå ned i vikt till exempel genom att själv banta eller genom en fetmaoperation.

Alla legitimerade läkare som behandlar patienter med övervikt har rätt att skriva ut samtliga godkända obesitasläkemedel. Det är alltid den behandlande hälso- och sjukvårdspersonalen som ansvarar för att bedöma den enskilda patientens behov, så att patienten får adekvat behandling enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

__wf_reserverad_ärva