FORMATMALL
GLOBAL CSS
FÄRGER
ANIMATIONER
MEDIEFRÅGA
AVSTÅNDSSYSTEM

The 2024 Lasker~DeBakey Award honors groundbreaking GLP-1 research, revolutionizing obesity treatment and offering new hope for millions struggling with weight loss globally.

__wf_reserverad_ärva

2024 års Lasker~DeBakey Clinical Medical Research Award tilldelas tre forskare för deras banbrytande arbete med GLP-1-baserade läkemedel, som har revolutionerat behandlingen av fetma. 


Det prestigefyllda priset Lasker~DeBakey Clinical Medical Research Award har för 2024 tilldelats forskarna Joel Habener (Massachusetts General Hospital) och Svetlana Mojsov (The Rockefeller University) för identifieringen av den fysiologiskt aktiva formen av hormonet GLP-1, medan Lotte Bjerre Knudsen (Novo Nordisk) för utvecklandet läkemedel som främjar viktnedgång.

Pristagarnas arbete har revolutionerat medicinsk behandling av fetma genom att erbjuda en effektiv och säker metod för att hjälpa människor att gå ner i vikt och förbättra sin hälsa. 

På Yazen Health, där vi dagligen arbetar med människor som lever med obesitas, förstår vi hur viktigt deras arbete är och uppskattar djupt de framsteg som dessa och andra forskare inom området har gjort. Deras insatser har inte bara förändrat behandlingsmöjligheterna utan också gett hopp och förbättrad livskvalitet till miljontals människor.

Globalt lever nästan 900 miljoner vuxna med fetma. I USA drabbas upp till 40 % av befolkningen, och i Europa är siffran nära 25 %. Övervikt bidrar till många livshotande sjukdomar, men för många räcker inte kost och motion för att lösa problemet. Tidigare försök att skapa säkra och effektiva läkemedel för viktnedgång har misslyckats, men genom upptäckten av GLP-1 och andra inkretinbaserade läkemedel har en ny era för viktkontroll inletts, med läkemedel som semaglutid och tirzepatid, som lovar att förbättra hälsan för miljontals människor.

Upptäckten av GLP-1 började på 1980-talet, då Habener studerade glukagon och fann att glukagongenen även kodar för ett tidigare okänt hormon, GLP-1. Mojsov bidrog med att utveckla en syntetisk metod för att framställa stora mängder GLP-1 och undersökte hur GLP-1 fungerar i kroppen. Hon upptäckte att den kortare formen av GLP-1 (GLP-1 7-37) är den aktiva formen som stimulerar insulinsekretion.

Knudsen på Novo Nordisk tog GLP-1-forskningen ett steg längre genom att utveckla läkemedel baserade på GLP-1 som inte bara behandlar diabetes utan också främjar viktnedgång. Hon utvecklade liraglutid, det första GLP-1-baserade läkemedlet som godkändes för daglig användning, och senare semaglutid, som har en ännu längre verkningstid. Dessa läkemedel minskar aptiten och hjälper patienter att gå ner i vikt genom att öka känslan av mättnad. 

Semaglutid godkändes 2021 för behandling av fetma under namnet Wegovy® och har visat sig vara dubbelt så effektivt som liraglutid, med en genomsnittlig viktnedgång på 28 kg över 16 månader.

GLP-1-baserade läkemedel, inklusive liraglutid, semaglutid och nu senast GLP-1/GIP agonisten tirzepatid, har öppnat dörren för kraftfulla nya behandlingsalternativ. Forskare undersöker nu GLP-1:s potential att behandla andra sjukdomar, som kroniska njursjukdomar, fettlever, neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers, och till och med beroende.

Läs mer här: https://laskerfoundation.org/winners/glp-1-based-therapy-for-obesity/

Börja din viktminskningsresa med Yazen idag

Allt du behöver göra är att skapa ett konto och svara på några frågor om din hälsa

Kom igång
Kom igång
Kom igång

Fler nyheter

__wf_reserverad_ärva
Nyheter
Att bli patient på falska grunder - Granskning i SVTs uppdrag granskni

Att ljuga om sin identitet i vårdsammanhang är ett uppsåtligt brottsligt beteende

__wf_reserverad_ärva
Nyheter
Varning: Kraftig ökning av blufföretag som säljer ”receptfri Ozempic”

Läkemedelsverket varnar för receptfri Ozempic och andra semaglutider

__wf_reserverad_ärva
Nyheter
Populärt läkemedel kopplat till minskad demensrisk hos äldre

En ny studie visar att äldre med typ 2-diabetes som behandlas med GLP-1-agonister har en minskad risk för demens. Forskare följde över 88 000 individer i tio år.