FORMATMALL
GLOBAL CSS
FÄRGER
ANIMATIONER
MEDIEFRÅGA
AVSTÅNDSSYSTEM

60 ton övervikt borta med ny metod

__wf_reserverad_ärva

Den digitala vårdgivaren Yazen har sedan lanseringen vid årsskiftet inlett behandling av cirka 7500 patienter. Tillsammans har dessa patienter gått ner över 60 ton och minskat midjemåttet med drygt en halv kilometer. Varje patient får via Yazens app tillgång till en läkare, YazenCoach, dietist, personlig tränare och psykolog. Detta, i kombination med moderna GLP-1 läkemedel, har visat sig väldigt effektivt för att hjälpa kroniskt överviktiga att gå ner i vikt. I början av behandlingen går patienterna ned i medel 1.5 kg i veckan. Efter 3 månader är viktminskningen i medel 8 % och efter 6 månader 12%.

– Att kunna förskriva moderna obesitasläkemedel i kombination med livsstilsförändringar har dramatiskt förändrat hur vi kan behandla patienter med obesitas. Det har visat sig mycket effektivt och skapar helt nya förutsättningar för kampen mot kronisk övervikt, säger Martin Carlsson, forskare, läkare och specialist inom endokrinologi/diabetologi och grundare av Yazen.

Varje överviktigt kilo som försvinner gynnar individ och samhälle

Förutom att fetman i sig påverkar livskvaliteten är den grunden till en rad allvarliga sjukdomar. Personer som är gravt överviktiga får ofta diabetes 2, hjärt- och kärlsjukdomar och har en ökad risk att utveckla cancer. Två miljoner svenskar tar blodtrycksmediciner och en miljon tar läkemedel för att sänka blodfetterna. Fetma är i dag en kronisk sjukdom som förkortar livet. Personer som är 40 år med ett BMI över 40 har bara 50 procents chans att bli 70 år. Många dör i förtid. All viktnedgång i den här målgruppen är viktig för både individ och samhälle.

Möt en patient: Linda fick livet tillbaka

Med stelopererad rygg samt en vikt på 150 kilo och en ännu tyngre skamkänsla att bära på, hade Linda Sedenborg, 45 år från Borås, länge lidit av sjuklig övervikt.


– Ända sedan jag var 18 år har jag kämpat med vikten och provat olika dieter. År 2014 hade det gått så långt att jag fick göra en bukoperation där en stor del av magsäcken opererades bort, säger Linda Sedenborg.


Men efter att ha gått ned i vikt efter operationen började Linda lägga på sig igen. Det var i den här vevan hon kom i kontakt med Yazen och fick sätta igång med medicinsk behandling med läkemedlet semaglutid.
– Läkemedlet fungerade och hungerkänslorna minskade. Det var en helt fantastisk känsla, berättar Linda.

I oktober 2022 började Linda med Ozempic och tillsammans med Saxenda har hon hittills gått ner 30 kg. Idag är vikten 90 kg och fortfarande på väg ner.

– Förutom läkemedel fick jag tillgång till ett team med specialister digitalt. På så sätt får jag stöd att verkligen ställa om mitt liv, både när det gäller kost, träning och mental inställning. Jag har en kronisk sjukdom, men en sjukdom som går att behandla och nu kan jag behålla min nya vikt långsiktigt. Nu hoppas jag att fler med obesitas får hjälp, säger Linda Sedenborg.

Om Yazen - läkarledd medicinsk viktbehandling

Yazen har utvecklat en ny effektiv medicinsk behandling enligt de senaste medicinska rekommendationerna vilket innebär läkemedel och livsstilsråd via läkare, psykolog, dietist, särskilt utbildade YazenCoacher  och medicinskt utbildade personliga tränare för en löpande behandling med återkommande uppföljningar. Tjänsten vänder sig till dem som är överviktiga, dvs BMI över 30 eller BMI över 27 och komplikationer orsakade av övervikt. Medel-BMI för Yazens patienter när de börjar behandlingen är 34.

Börja din viktminskningsresa med Yazen idag

Allt du behöver göra är att skapa ett konto och svara på några frågor om din hälsa

Kom igång
Kom igång
Kom igång

Fler nyheter

__wf_reserverad_ärva
Nyheter
Diabetes Stockholm - Ställ inte patientgrupper mot varandra

Läkemedelsbrist hotar, då efterfrågan på semaglutid ökar bland icke-behövande. Fel att skylla på obesitaspatienter. Viktigt med korrekt förskrivning och tillgång för alla.

__wf_reserverad_ärva
Nyheter
Skyll inte bristen på medicin på överviktiga

Jenny Vinglid, generalsekreterare för Obesitas Sverige debatterar senaste tidens skuldbeläggning av obesitaspatienter i samband med bristen på läkemedel

__wf_reserverad_ärva
Nyheter
Elisabeth har fått en smal hjärna

Elisabeth från Edsbro förlorade 57 kg med Ozempic efter år av kamp mot obesitas och relaterade hälsoproblem.